Arhiva pentru aprilie, 2012


 

Share:

27.04.2012 Am zis!

20120427-203136.jpg

 

Share:

27.04.2012 citind devii altcineva (foto)

Sursa: ffffound.com via Diana on Pinterest

 

Share:

27.04.2012 Fa-ti singur(a) coperta pentru eReader!

Cum de cele mai multe ori posesorii eReader-elor se gândesc repede şi cum să-şi protejeze biblioteca portabilă de eventuale şocuri (termice şi fizice, ca să nu povestim despre cele lichide) pasul următor e căutarea unei coperte. De multe ori acestea sunt ori banale ori cam scumpe în comparaţie cu eReader-ul în sine.

Pentru acele (sau poate chiar acei!) dintre voi care nu duc lipsă de îndemânare, am găsit aici un tutorial (în engleză)

Să fim serioşi, un alt avantaj al huselor făcute de noi e originalitatea.

 

Share:

26.04.2012 VIDEO: De ce miros cartile?

Bazându-se pe un studiu al cercetătorilor britanici ( sintagma aceasta şi mai ales obiectul studiilor respective ne stârnesc mereu zâmbetul, dar trebuie să recunoaştem că am investigat cine sunt savanţii care au făcut studiul la care ne referim: lucrează la The Bartlett School of Graduate Studies ),  un video al celor de la AbeBooks ne dezvăluie, în sfârşit!, misterul mirosului cărţilor.

Cel pentru care mulţi cititori ai epocii noastre se feresc de eReader şi cărţile electronice.

Vă anunţăm de pe acum că am pus un pariu între noi că în scurt timp se va găsi cel care va adăuga dispozitivelor electronice de citit parfumul de carte veche ţinută timp de sute de ani în podul unei abaţii din nordul Franţei.

Revenind la studiu,  din prezentarea pe care o găsiţi mai jos aflăm că o carte este alcătuită din materie organică aflată în continuă reacţie cu lumina, căldura, umiditatea şi, cel mai important, cu produşii chimici care au fost folosiţi la facerea ei. Reacţiile chimice dintre cele enumerate înainte conferă unicul, admiratul, des pomenitul parfum al cărţii:  ” O combinaţie de note erbale cu puternice arome acide şi o vagă impresie de vanilie, peste  o bază de mucegai, „

De ce se deteriorează mai repede cărţile tipărite în ultimii două sute de ani în comparaţie cu cele de acum o jumătate de mileniu şi alte informaţii despre mirosul cărţilor găsiţi în filmuleţul de mai jos.

Sursa: The Atlantic

 

Share:

26.04.2012 noul eReader Nook cu ecran luminat

Barnes & Noble a început să livreze noul său  dispozitiv  NOOK Simple Touch with GlowLightcătre  cei care au plasat deja comenzile.

La preţul de 130 de dolari, NOOK Simple Touch with GlowLight este primul eReader cu cerneală digitală şi tehnologie de iluminat încorporată (în curs de brevetare).

Clienţii din Statele Unite vor putea testa noul eReader în librăriile  Barnes & Noble, la standurile special instalate. În magazine, noul Nook se va găsi la începutul lunii mai.

Descrierea produsului, conform producătorului:

E ca şi cum ai avea două eReader-e într-unul singur. Acest dispozitiv revoluţionar este primul care combine cele mai avansate tehnologii de cerneală digitală,  ecranul tactil  care functioneaza pe baza tehnologiei cu infraroşu,  ecran anti-strălucire care permite lectura în orice mediu şi lumina uniformă şi ajustabilă pentru lectura pe întuneric. De asemenea, este cel mai uşor dispozitiv NOOK de oână acum, cu  baterie care durează peste o lună după încărcarea completă.

 Ce spun cei care l-au încercat:

CNet

În afara ecranului iluminat, mai oferă şi posibilitatea de  adăugare de memorie suplimentară.

Engadget

Dezavantajele: odată cu iluminarea se pierde la contrast, chiar dacă asta nu-i va speria pe cumpărători. În schimb preţul s-ar putea să-i ţină la distanţă.

Gizmodo

Noul Nook e regele eReader-elor. Păcat de conţinutul care va fi inaccesibil (aluzie la eBook-urile de pe Amazon, în format necompatibil)

The Verge

Lumina despre care se vorbeşte atât de mult nu e uniformă: pe ecran apar dungi luminate, în dreptul LED-urilor. Asta nu deranjează la lectură, dar e un neajuns, oricum.

Surse: Digital Tech News şi The Digital Reader

 

 

Share:

25.04.2012 De ce costa mult eBook-urile?

Cum s-a mai spus, argumentul forte al cărţilor în versiune digitalizată (pe lângă faptul că pot fi cumpărate în doi timpi şi trei click-uri) ar fi că se evită costul de tipărire, de distribuţie şi alte cheltuieli care se fac pentru cărţile în varianta tradiţională.

Şi totuşi, făcând  un calcul rapid, nu prea economisim.  Dintr-un articol publicat zilele trecute în cotidianul britanic The Telegraph, deducem că doar 10-15% procente din preţul publicării se duc pe distribuţie şi tipar.

Un alt lucru important: potrivit Codului Fiscal (art. 140) „cota redusă de 9% se aplică asupra bazei de impozitare pentru livrarea de manuale şcolare, cărţi, ziare şi reviste” şi „nu se aplică în cazul în care acestea sunt furnizate pe cale electronică, operaţiunile fiind considerate prestări de servicii conform art. 11 din Regulamentul Consiliului nr. 1.777/2005 de stabilire a măsurilor de punere în aplicare a Directivei 77/388/CEE privind sistemul comun privind taxa pe valoarea adăugată.” (sursa)

În 2010, când Apple a deschis iBookstore modul în care s-au stabilit preţurile eBook-urilor s-a schimbat. Dacă înainte distribuitorii stabileau preţul cărţii şi editurile primeau un anumit procent , Apple a adus modelul „de agenţie”: preţul e stabilit de edituri, iar Apple primeşte 30% din acesta. A fost momentul în care editurile au cerut Amazon să aplice acelaşi model în vânzarea eBook-urilor.

Şi momentul în care a început războiul: Apple a fost acuzat că s-a înţeles cu cinci case editoriale pentru fixarea preţului cărţilor, pentru a ştirbi din puterea Kindle şi a da puţintel elan vânzărilor de iPad-uri.

În decembrie 2011, Uniunea Europeană a deschis o investigaţie pentru comportament anticoncurenţial. În Statele Unite, Departamentul de Justiţie a deschis o acţiune legală împotriva  Apple şi a editurilor pentru înţelegere secretă.

Dacă la început Apple n-a lăsat să transpire vestea procesului din Statele Unite, săptămâna trecută reprezentanţii companiei nu doar că au pledat pentru nevinovăţie în declaraţii, dar şi-au declarat acţiunile un mijloc de a distruge monopolul instaurat de Amazon.

La Bruxelles, lucrurile sunt privite altfel.  Joaquin Almunia, Comisarul european pentru Concurenţă spune că a primit promisiuni de înţelegere de la Apple şi alte edituri (Simon & Schuster, Harper Collins, Hachette Livre şi  Verlagsgruppe Georg von Holtzbrinck, cu excepţia Penguin).

 

Share:

25.04.2012 Ce inseamna pentru voi lectura? (foto)

Sursa: Dianne on Pinterest

 

Share:

25.04.2012 Bibliotecile de astazi

Filozoful Alain de Botton nu are nevoie de  prea multă prezentare din partea noastră.

Îl recomandă cărţile (publicate şi în România), proiectele îndrăzneţe (cine ar mai petrece zile întregi în terminalul unui aeroport, chiar şi pentru a scrie, apoi, o carte?) şi  calităţile de orator (urmăriţi-i aici prezentarea TED, în engleză şi cu posibilitatea de subtitluri în română, doar trebuie să faceţi click pe butonul care face posibil acest lucru).

V-aţi întrebat vreodată cum arată biblioteca lui de Botton? E dezordonat? E tipicar? Există cărţi compromiţătoare pe rafturile sale?

Iat-o în imagine. Ordine, lumină, factori propice lecturii la fel de ordonate.

Alte bilbioteci ale unor importante figuri ale momentului se află aici.

Ne-a plăcut mult şi biblioteca artistului Rafaël Rozendaal. Desigur, nu doar pentru formă.  Cartea lui David Lynch pare interesantă.

 

Share:

24.04.2012 Un titlu, un poster- literatura romana in rezumat

Extraordinară această serie promiţătoare de postere minimaliste inspirate din poveşti, basme, balade şi nuvele româneşti. (mai multe aici)

Vouă care vă place mai mult?

Oscilez între Căţeluşul şchiop, dungile de mariner ale Domnului Goe şi Mioriţa: un fluier care spune multe, nu?

 

 

Share:

24.04.2012 Erevan, capitala mondiala a cartii 2012

Începând de astăzi (dar cu certă legătură cu 23 aprilie, Ziua Internaţională a Cărţii) Erevanul preia de la Buenos Aires titlul de capitala mondiala a cărţii.

Evenimentul este o iniţiativă UNESCO  pornită în urmă cu 12 ani.