Arhiva pentru iunie, 2012


 

Share:

29.06.2012 la a doua cafea

Sărbătoriţii zilei de astăzi sunt Giacomo Leopardi, Antoine de Saint-Exupéry, John Toland (istoric, Premiul Pulitzer în 1971 pentru Soarele răsare).

După ce Google le-a promis un card în valoare de 25 de dolari celor care vor cumpăra noua tabletă Nexus 7, Barnes & Noble ripostează cu o ofertă pe măsură: un card cadou de 30 de dolari la cumpărarea unui Nook de 16 gigabiţi, care va putea fi folosit fie în librăriile  Barnes & Noble fie pe site-ul Nook.com.  Oferta este valabilă până la 8 iulie 2012.

Sursa: Digital Book World.

Dacă vă doreaţi să le explicaţi prietenilor voştri străini cum stau lucrurile în România şi nu aveaţi răgazul necesar să detaliaţi şedinţele de bloc, metehnele oamenilor ori bucuria unui drum cu taxiul faceţi-le  cadou Never Mind the Balkans, Here’s Romania a jurnalistului şi scriitorului Mike Ormsby. Ediţia în engleză a Grand Bazar România sau Călător străin updated este disponibilă acum şi pe pagina Amazon în versiunea pentru Kindle.

 

Share:

29.06.2012 Comportamentul cititorilor de eBook-uri

Dacă până de curând habar n-aveam ce se întâmplă cu o carte după ce ajunge în mâinile cititorilor, odată cu intrarea în era eBook au devenit publice şi date interesante care ar putea fi folosite de către edituri.

Un amplu studiu publicat in The Wall Street Journal vorbeşte despre comportamentul cititorilor în versiune digitalizată, aşa cum se desprinde el din informaţiile  culese de Amazon, Nook, Kobo şi alţi producători de dispozitive  electronice de lectură.

De exemplu,  Barnes & Noble  a constatat că romanele sunt citite, în mod normal, până la capăt în timp ce textele din categoria non-ficţiune sunt parcurse în parte, iar cititorii tind să le abandoneze.

Kobo  a aflat că Dansul cu dragonii (A Dance With Dragons) al lui George R.R. Martin  (din seria Game of Thrones apărută la Random House) este cu adevărat captivantă cei mai multţi dintre cititori au terminat-o dintr-o suflare într-un ritm de 50 de pagini pe oră.

Amazon, care se află într-o ipostază unică de editor şi distribuitor de carte, a analizat notele, pasajele subliniate şi semnele de carte salvate de cititori pe dispozitivele Kindle. A făcut un clasament cu citatele cele mai apreciate, iar fraza iniţială din trilogia Hunger Games conduce detaşat, fiind urmată de ” It is a truth universally acknowledged, that a single man in possession of a good fortune must be in want of a wife”.  Da, Mândrie şi prejudecată. (O altă explicaţie pentru popularitatea de care se bucură prima frază din romanul lui Jane Austen ar fi că acesta este disponibil gratuit)

Practic, editurile vor putea şti unde anume se plictisesc cititorii şi pot adăuga un link, un video sau alte  efecte multimedia pentru a-i ajuta să nu abandoneze lectura.  De asemenea vor şti cînd să se oprească din publicarea unei serii, dacă interesul scade după primele două-trei volume, de exemplu.

Puţini editori au dus experimentul mai departe, însă, cum a făcut Coliloquy,  companie specializată pe versiuni digitale fondată de ciberneticianul Waynn Lue. Cărţile publicate de Coliloquy, disponibile în formate pentru Kindle, Nook şi  Android au un format „alege-ţi singur aventura” dându-le cititorilor posibilitatea de a alege o anumită variantă pentru personaje şi anumite momente ale naraţiunii. Inginerii companiei stochează informaţiile de la cititori şi le transmit autorilor care îşi adaptează textele în funcţie de preferinţele cititorilor.

Voi vă exploataţi la maximum eReader-ul? Faceţi note, subliniaţi pasaje, căutaţi în dicţionar, în cazul în care citiţi într-o altă limbă, cuvintele pe care nu le înţelegeţi? Sunteţi mulţumiţi de aceste opţiuni?

 

Share:

28.06.2012 la a doua cafea

– Google îi celebrează astăzi pe Sergiu Celibidache (pe google.ro), pe autorul italian Luigi Pirandello (Premiul Nobel pentru literatură în 1934, pe pagina google.com) şi pe Jean Jacques Rousseau ( pe google.fr)

Printre sărbătoriţii zilei la care ne gândim cu drag se mai află şi tânărul autor francez Florian Zeller, declarat de The Independent talentul literar al momentului, în Franţa.

– Vânzările de eBook le-au depăşit pe cele de carte tipărită în primul semestru al acestui an, în Statele Unite ale Americii, potrivit Asociaţiei Editorilor Americani care a luat în calcul cifrele furnizate de aproape 1200 de edituri, dar nu a inclus în studiu literatura pentru copii.

– Un text anonim publicat acum 150 de ani  în săptămânalul britanic All the Year Round a fost atribuit lui Charles Dickens, potrivit redactorilor  Dickens Journals Online, o platformă a Universităţii din Buckingham care se ocupă de digitalizarea arhivelor publicaţiei.  Publicaţia respectivă, în care Poveste despre două oraşe şi Marile speranţe au apărut în foileton, a fost condusă de Dickens timp de douăzeci de ani. „Temperate Temperance” (Temperanţa temperată),  a apărut în aprilie 1863 şi militează pentru drepturile clasei muncitoare.  Autorul a fost identificat de experţii Centrului de computerizare literară şi lingvistică al Universităţii din Newcastle, Australia, care au comparat textele celor şase redactori care activau în acele vremuri la All the Year Round.

Articolul poate fi citit făcând click pe butonul de mai jos.

Descarcă
 

Share:

28.06.2012 Nu-i așa?

20120628-081720.jpg

 

Share:

27.06.2012 la a doua cafea

– Distribuitorii europeni de eBook  au semnat, la Bruxelles unde s-au întâlnit cu vicepreşedintele Comisiei Europene, Neelie Kroes, o declaraţie prin care se cere ca accesul la cărţile digitale şi transferul acestora între dispozitivele de lectură să fie mai uşor. Editorii au cerut reducerea TVA pentru cărţile digitalizate, deplângând faptul că toate costurile care au fost eliminate prin trecerea de la hârtie la formatul digital au fost anulate de diferenţa de taxe dintre cele două formate.

Sursa: CE

Simon & Schuster anunţă că  Folger Shakespeare Library, o faimoasă colecţie a lucrărilor lui William Shakespeare, va fi disponibilă acum şi  în format eBook . Operele dramaturgului englez au fost digitalizate păstrându-se în totalitate aspectul cu care şi-au câştigat popularitatea: fiecare ediţie electronică va fi paginată întocmai ca versiunea tipărită, iar  eBook-urile vor avea  hyperlink-uri care le vor permite cititorilor să „răsfoiască” mai uşor textul. Colecţia se află aici.
Fundaţia Walrus  va lansa o colecţie de eBook-uri cu textele publicate în publicaţia organizaţiei canadiene.  I Dream of Zenia with the Bright Red Teeth, a lui Margaret Atwood la And They Danced by the Light of the Moon, al lui Heather O’Neill şi Kikwaakew, al lui Joseph Boyden au fost publicate iniţial în numărul de vară Iulie-August 2012 al reviste The Walrus şi vor fi disponibile în format digital pe iBookstore la preţul de 1.99 $.
Digitimes anunţă lansarea noului Kindle Fire pentru sfârşitul acestei veri.  Quanta Computers va ajunge să vândă, astfel, până la sfârşitul anului peste 15 milioane de tablete, printre care şi noul Google Nexus Tablet, care ar trebui să fie lansat la Conferinţa  Google I/O care începe astăzi. Ce altceva se aşteaptă de la întâlnirea din San Francisco, aflaţi aici.
 

Share:

27.06.2012 Proză scurtă de la Harper Perennial

Editura americană Harper Perennial (parte a grupului Harper Collins specializată pe tineri autori) completează oferta de proză scurtă lansată anul trecut înainte de vacanţa de vară cu alte 40 de povestiri, aşa cum spune titlul eBook-ului anunţat pentru 17 iulie.

Până atunci, cu ajutorul unor autori ca Ben Greenman (The New Yorker), Roxane Gay, Blake Butler, Jess Walter şi alţii, puteţi pătrunde în mai multe lumi, toate parte a lumii în care trăim, aşa cum spune editorul, descărcând-o în format PDF, mai jos.

Sursa: The New Yorker

Descarcă

 

Share:

27.06.2012 Sarbatoritii zilei- 27 iunie

João Guimarães Rosa, Efua Sutherland

 

Share:

26.06.2012 eBook şi eReader

Îngrijoraţi de confuzia  creată ieri la Examenul de Capacitate, vă amintim că la Glosar postăm, treptat, explicaţii despre lumea eBook.

eBook (sau e-book)  carte electronică; o lucrare publicată în format digital. Un fişier digital care poate conţine texte, imagini, fişiere audio şi video.  A nu se confunda cu ereader

eReader (e-Reader, sau e-book Reader)  dispozitiv electronic creat pentru a facilita citirea eBook-urilor. Cele mai moderne sunt folositoare tocmai pentru că ecranele folosesc ceea ce se numeşte “hârtie digitală”. Nu obosesc ochiul şi diferă radical faţă de ecranele computerelor.

 

Potrivit cotidianului Libertatea, „Subiectul al doilea al probei de limba română a fost ieri “vedeta” negativă a examenului naţional de clasa a VIII-a. Copiii aveau un text la prima vedere din revista Dilemateca despre e-book, iar o cerinţă a subiectului a fost: “Formulează un enunţ în care să precizezi un dezavantaj/ un avantaj al e-bookului”.

 

 

Share:

26.06.2012 la a doua cafea

20120626-083349.jpg-Deţinuţii din patru închisori federale braziliene, în care se află şi criminali periculoşi, vor putea să-şi micşoreze perioada la care au fost condamnaţi, dacă citesc. Programul „Izbăvire prin lectură” include 12 lucrări de literatură, filozofie şi ştiinţă. Alocând nu mai mult de patru săptămâni fiecărei cărţi şi scriind apoi , fără greşeli, un eseu, puşcăriaşii vor beneficia de o reducere de 48 de zile pentru un an de sentinţă. O comisie specială va stabili care sunt deţinuţii care pot face parte din program.

(Sursa: Chicago Tribune)

Amazon a dat publicităţii o listă a celor mai bune cărţi ale anului de până acum. Lista se află aici.

– Şi Librăria Congresului American a publicat o listă de 88 de cărţi . Grupajul se referă la lucrările care au format America de astăzi. The Huffington Post scrie, pe larg, despre marile absenţe de pe această listă.

– La nici două luni de la moartea lui Carlos Fuentes, ies la iveală două texte scrise de acesta în adolescenţă. Lucrările au fost căutate de cei de la Liceul The Grange din Santiago de Chile, unde Fuentes a studiat cât timp tatăl său a lucrat în acea ţară. Publicate în revista colegiului, The Gryphon, textele sunt o descriere a Mexicului (primul articol, Estampas mexicanas) şi o scrisoare trimisă din Buenos Aires, unde tatăl scriitorului lucra în acel moment (n.n. era diplomat). Dacă doriţi să le citiţi (în spaniolă), faceţi click pe butonul Descarcă de mai jos.

(Sursa: Cotidianul chilian La Tercera)

 

 

 

Descarcă
 

Share:

26.06.2012 O femeie citind- Claude Monet

Sursa: Darlene on Pinterest