Arhiva pentru decembrie, 2012


 

Share:

24.12.2012 25 de eBook-uri gratis de Crăciun

GalleyCat le propune cititorilor săi 25 de cărți digitale gratuite, pe tema Crăciunului.

Le puteți descărca de pe Project Gutenberg, dacă vreți să le faceți cadou sau să le citiți voi, zilele acestea.

Iată și o parte din listă:

1. A Christmas Carol -Charles Dickens

2. The Gift of the Magi – O. Henry

3. The Children’s Book of Christmas Stories

4. The Night Before Christmas and Other Popular Stories For Children

5. The Story of the Other Wise Man – Henry Van Dyke

6. Life and Adventures of Santa Claus – L. Frank Baum

7. Christmas Stories And Legends

8. The Christmas Angel– Abbie Farwell Brown

9. The Chimes – Charles Dickens

10. A Kidnapped Santa Claus – L. Frank Baum

Lista continuă aici.

Crăciun fericit și lectură plăcută!

 

Share:

05.12.2012 Christina Rossetti- romantism italian pe taram englezesc

 

O sărbătorim astăzi pe poeta Christina Georgina Rossetti, născută la 5 decembrie 1830, într-o familie în care cuvintele erau acasă: îi pomenim aici pe  tatăl ei, Gabriele Rossetti, poet italian în exil și pe  frații Dante (artist și poet) William și Maria (scriitori).

Dacă primele sale creații au fost scrise după dictare de către mama ei, odată ce a învățat să scrie Christina Rossetti s-a dezlănțuit: în 1842 îi imita pe marii poeți ai vremurilor, după 1847 a început să experimenteze cu versuri: sonete, imnuri și balade, inspirate din Biblie, basme populare și viețile sfinților. Primele sale lucrări se opresc mult și asupra morții și a pierderii, în tradiția romantică. Primele sale două poeme,”Death’s Chill Between” și „Heart’s Chill Between” au apărut în Athenaeum, în 1848. Sub pseudonimul „Ellen Alleyne”, a publicat și în magazinul literar The Germ scos de prerafaeliți și editat de fratele ei, William.

Cea mai consistentă plachetă  Goblin Market and Other Poems (pe care o puteți descărca gratis făcând click pe butonul Descarcă de mai jos), a apărut în 1862.

A fost primită atât de bine de critici încât Rossetti și-a câștigat locul de cea mai importantă poetă a momentului (în același an murise Elizabeth Barrett Browning)

Poemul care dă titlul volumului este considerat cea mai bună lucrare a poetei: deși se referă la întâmplările nefericite trăite de două surori  din cauza unor spiriduși, criticii au interpretat-o într-o varietate de moduri: o alegorie despre tentații și mântuire, un comentariu despre rolul femeii în epoca victoriană, o lucrare despre dorința erotică și izbăvirea socială.

Cum ne apropiem de Crăciun, vă recomandăm să ascultați și In the Bleak Midwinter, interpretat de corul Catedralei Gloucester. Versurile îi aparțin Christinei Rossetti.

Descarcă