Share:

09.07.2012 la a doua cafea

– „Cărţile schimbă vieţi şi deschid minţile oamenilor. E timpul ca zicala să se aplice şi în cazul eBook-urilor.” Afirmaţia îi aparţine lui Neelie Kroes, comisarul european pentru Agenda Digitală, care publică în The Guardian un comentariu despre modul în care circulaţia cărţilor digitale este îngreunată de frontiere, în Uniunea Europeană.

Europa ar avea o economie înfloritoare dacă ar avea o piaţă digitală unică, spune autoarea, aducând ca exemplu Statele Unite ale Americii unde peste 30 % dintre cărţile vândute sunt digitale. Tiparul nu a avut de suferit iar numărul celor care citesc (indiferent de format) creşte exponenţial.  Articolul vine la nici zece zile după ce  distribuitorii europeni de eBooks  au semnat, la Bruxelles o declaraţie prin care se cere ca accesul la cărţile digitale şi transferul acestora între dispozitivele de lectură să fie mai uşor.

Noi ne întrebăm cum se potriveşte opinia formulată de Kroes cu recentele măsuri luate de forul european împotriva Franţei şi Luxemburgului, care au coborât cota TVA pentru cărţile electronice.

– 40 de mii de cărţi în format digital sunt de acum disponibile graţie Proiectului Gutenberg.  Cartea cu care a fost depăşit recordul a fost publicată iniţial la 1905 : Extinct birds : an attempt to unite in one volume a short account of those birds which have become extinct in historical times : that is, within the last six or seven hundred years: to which are added a few which still exist, but are on the verge of extinction.

A fost scrisă de cel  de-al doilea baron de Rotschild pentru un congres de ornitologie care a avut loc, în acelaşi an, la Londra.

– Un inel care i-a aparţinut  scriitoarei Jane Austen va fi scos la licitaţie, la 10 iulie,  de către  Sotheby’s .  În acelaşi lot se mai află scrisori şi copii ale unor manuscrise de-ale lui Shakespeare, „Jane Eyre” şi „Originea Speciilor”, alături de  ediţii princeps ale  romanelor lui Jane Austen: „Mansfield Park”,  „Northanger Abbey”, „Persuasion” , „Emma” şi „Mândrie şi prejudecată” .

Sursa: blogul LA Times

2 Comentarii

  1. […] din lumea lecturii digitale « la a doua cafea   […]

  2. […] lucruri apropo de Jane Austen, inelul acesteia a fost vândut la licitaţia despre care vă vorbeam aici, pentru 152450 de lire […]

Lasă un răspuns